Miten ilmanvaihdon mittaus ja 900-luvulla elänyt viikinkikuningas liittyvät toisiinsa?


Avoimen, langattomaan kommunikointiin tarkoitetun Bluetooth-standardin nimi on peräisin Harald Sinihammas -nimiseltä viikinkikuninkaalta, ja Bluetooth-logo muodostuu kahdesta skandinaavisesta riimusta ”Hagall” ja ”Berkana”. Viikinkiyhteys selittyy sillä, että menetelmän kehityksen aloitti ruotsalainen Ericsson tutkimalla langattoman tiedonsiirron mahdollisuuksia matkapuhelimien ja oheislaitteiden välillä 90-luvun alkupuolella. Toisaalta pitää muistaa, että Bluetooth on vain yksi langattoman tiedonsiirron menetelmä muiden joukossa.

.

Bluetoothin keksimisestä on jo aikaa ja kehitys etenee kiihtyvällä vauhdilla. On mielenkiintoista, että myös täällä talotekniikka-alan ammattipuolella on otettu ja otetaan jatkuvasti uusia, langattomaan tiedonsiirtoon perustuvia mittaussovelluksia käyttöön. Mittalaitteet, joissa on oma sovellus ja käyttöjärjestelmä, ovat toki edelleen ahkerassa käytössä, mutta mm. matkapuhelinten suorituskyky ja sovelluskehityksen joustavuus ovat tarjonneet uusia mahdollisuuksia myös ammatillisten mittaussovellusten kehittämiseen ja suorituskyvyn parantamiseen.

.

Miksi langatonta tekniikkaa ja mobiilisovelluksia sitten tarvitaan? Työn tuottavuus- ja tehokkuusvaatimukset eivät ole vuosien saatossa ainakaan vähentyneet. Uuden teknologian avulla on usein mahdollista tehdä työ nopeammin ja tehokkaammin. Uusien teknologioiden suurin hyöty näyttää kuitenkin olevan siinä, että avoimet tiedonsiirtorajapinnat ovat avanneet ja avaavat aivan uusia mahdollisuuksia mittaustiedon laajempaan hyödyntämiseen. On aiheellista kysyä, miksi ilmanvaihdon mittaustietoa hyödynnettäisiin vain ilmanvaihdon ohjauksessa, kun samaa tietoa voidaan käyttää eri tietolähteitä älykkäästi yhdistämällä esim. rakennuksen vaurioitumisriskin arvioimiseen? Tai miksi sisäilman mittausdata kuuluisi vain asiantuntijoiden käyttöön, kun samaa dataa voidaan jo nyt hyödyntää myös ilmanlaatutiedon tuottamiseen suoraan loppukäyttäjälle?

.

Bluetooth-logon riimuista Hagall symboloi kaaosta ja Berkana yhteistyötä. Näiden kahden yhdistäminen sopii kutkuttavan hienosti myös rakennusalalle, jossa tämän hetken kuumia puheenaiheita ovat tehostaminen ja digitalisaatio. Se että mittausanturit kommunikoivat suoraan älypuhelinten kanssa on vasta alkua. Uudenlainen teknologia tarjoaa myös itse datan hyödyntämiseen aivan ennennäkemättömiä mahdollisuuksia, joiden käytännön sovelluksista tulemme lähivuosina kuulemaan lisää, ja kiihtyvällä vauhdilla.

Mennään siis rohkeasti uutta kohti, ja otetaan uusia tekniikoita ja teknologioita käyttöön myös mittaamisen alueella. Viikinkihengessä!

Tutustu TSI Airpro -langattomaan mittalaiteperheeseen.


Image titleJohanna Hokkanen

Myyntipäällikkö/Talotekniset mittauslaitteet
Teknocalor Oy

Yli 20 vuoden kokemus mittaustekniikan parissa
Intohimona mittauksen uudet tekniikat ja sovellukset.

Lataa
Lataa